Inspirerende vrouwen 2; ziektevrees een opening om naar jezelf te gaan kijken

Leestijd 2 minuten Dolores Verhoeven

 

Wanneer werd je voor het eerst geconfronteerd met beklemmende angst/paniek?

Op 14 jarige leeftijd

 

Wat merkte je toen?

Mijn angst begon toen met ziektevrees, angst voor de dood. Later ging het over in echte angst-en paniekaanvallen

 

Hoe ging je met die aanvallen om?

In het begin wist ik niet wat het was, hoe ik ermee om moest gaan. Ik ging dan onder de douche staan en dat werkte meestal afleidend. Later heb ik geleerd op mijn ademhaling te letten en mezelf erdoorheen te praten in gedachten.

 

Lees verder

 

Hoe erg was die 1e angstaanval, op een schaal van 1 t/m 10?

De 1e keer zeker een 10

 

Wat is voor jou het verschil tussen angst en paniek?

Voor mij is het verschil dat je bij angst echt weet waar je bang voor bent en daar in doorslaat en bij paniek jezelf niet rustig kunt krijgen en zomaar in paniek kunt raken door vaak onbewuste gebeurtenissen en emoties die zich op die manier uiten.

 

Wordt je tegenwoordig nog weleens overvallen door angst en/of paniek en wat doe je ertegen?

Ik heb het nu onder controle en wanneer ik het voel op komen kan ik snel relativeren dat het ‘slecht’ een aanval is

 

Wat veroorzaakt/veroorzaakte volgens jou je angst en paniekaanvallen?

Onverwerkte emoties en gebeurtenissen

 

Wat heb je vooral geleerd van je aanvallen?

Hoe sterk mijn mindset is en hoe weinig begrip er voor bestaat

 

Hoe gaat het nu met je?

Beter dan ooit!

 

Welke persoonlijke wijsheid zou je met de lezer willen delen?

Omarm je angst en paniek en bekijk wat het je wil vertellen. Ga er niet aan hangen en vechten, want dat maakt het onnodig zwaar. Het is er en op het moment dat het er is zal je er mee moeten dealen, dus laat het toe en laat het over je heen komen hoe vervelend dat ook is. Het wil je altijd iets vertellen, dus zoek naar je wortel. Alleen dan bestaat de mogelijkheid dat je ervan kunt herstellen.

 

Welke vraag is nog nooit aan jou gesteld en wat is daarop jouw antwoord?

Is er ook iets positiefs aan angst en paniek? Mijn antwoord daarop is Ja! Het hebben van angst en paniek geeft je een opening om naar jezelf te gaan kijken, jezelf te leren kennen en je grenzen aan te leren geven. Het is superrot, maar wanneer je het om kunt buigen naar een positieve kijk kan het je alleen maar helpen groeien.

4 gedachten over “Inspirerende vrouwen 2; ziektevrees een opening om naar jezelf te gaan kijken”

  1. Wauw. Bijzonder om te lezen hoe je iets positiefs uit angst kunt halen. En verschil tussen angst en paniek herken ik wel. Hoewel langdurige angst uiteindelijk ook paniek kan veroorzaken, denk ik…

    1. Ja dat positieve getuigd voor mij van inzicht en een proces van loslaten. En Dolores deelt het ook nog eens. Langdurige angst veroorzaakte bij mij uiteindelijk ook paniek Naomi.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.